Ondanks dat we bij NerdUP alleen maar officiële merchandise en collectibles verkopen willen we toch wat tips delen met jullie.

Sinds een aantal jaren is de Funko markt steeds groter aan het worden en er komen nog iedere dag collectors bij. Zelfs op websites als Wish, Marktplaats, Ebay en Aliexpress vind je tegenwoordig Funko's (via partners / wederverkopers van deze bedrijven). Maar zijn ze allemaal wel echt? Ondanks dat Funko fabrieken heeft in China en Taiwan zijn er ook diverse neppe Funko's op de markt. Ook in Nederland worden zowel via internet als via beurzen diverse neppe Funko's aangeboden.

Een aantal tips voor het vinden echte Funko's:
De eerste tip is kijk naar de prijs. Met de app van Funko of via bijvoorbeeld poppriceguide.com kun je zien wat de waarde van een Funko is. Bijvoorbeeld als je een Planet Arlia Vegeta tegenkomt voor €100 terwijl de huidige waarde meer dan €3000 is moet er al een belletje gaan rinkelen dat deze hoogstwaarschijnlijk nep is. Het gaat hierbij voornamelijk om hele grote prijsverschillen van zeer gewilde Funko's. Je kunt uiteraard altijd geluk hebben en een Funko vinden voor een mooie prijs.

Let op de paintjob van de Funko, deze is wat lastiger want je moet goed naar de verf kijken. Dit is bij neppe Funko's erg slordig gedaan maar meestal kun je het zien aan de kleur van de ogen, huidskleur of kleding. Een lijmrestje of een wat slechtere paint kan altijd voorkomen, ook bij echte Funko's, ze worden namelijk allemaal machinaal geverfd.

Iedere echte Funko heeft een stempel aan de onderkant (op de voeten of onder het hoofd) met een nummer. Deze bestaan uit letters en cijfers. Neppe Funko's hebben dit over het algemeen niet. Wanneer je het niet vertrouwd vraag dan om een foto van dit nummer. Er zijn veel mensen die Funko in het doosje bewaren waarbij een foto van dit nummer lastig te zien zal zijn, daarom nog een paar tips.

Ook kun je op het doosje letten. Vaak hebben neppe Funko's vaal bedrukte doosjes of de uitsnedes zijn niet goed gedaan. Let ook goed op het Funko logo en het lettertype dat gebruikt is. Het kan bij een tweedehands Funko of bij een Funko uit een winkel ook voorkomen dat de doosjes vaal zijn door de zon. De doosjes hebben aan de onderkant ook een stempel, de oudere varianten hebben een sticker.

We hopen dat je wat hebt aan deze tips maar als het te mooi is om waard te zijn dan is het dat vaak ook wel. Heb je nog tips of vragen laat het ons weten.